Pasarile Galbene - Kevin Powers

 O carte pe care recunosc, nu as fi cumparat-o, titlul inducandu-ma ca de obicei in eroare. Am castigat-o pe blgul http://www.cristina-v.com/category/concurs/, si -i multumesc cristinei si sansei.




Si ca sa intelegeti mai bine, cartea inceie cu Marsul traditional al armatei americane:

O galbena pasarea
Cu cioc galben, tot asa,
Cocotata sus sedea
Tocmai pe fereastra mea.

Am momit-o pan la mine
Cu o bucata de paine,
Apoi capul i-am zdrobit,
Pasaroi afurisit.


Cartea e scrisa remarcabil de un veteran al razboiului din Irak. Cele doua personaje principale Murph si Bartle au veritabila varsta de 18 si 21 de ani, varsta la care pustii nostri se joaca de -a viata si de-a razboiul pe calculator.
Cartea contine niste descrieri ce -ti face creierul sa functioneze mai ceva ca o roata de moara si fiecare loc are ceva aparte, aproape ca simti mirosurile, dezamagirea, caldura si tutunul.
Cei doi soldati intra intr-un rahat cat ei de mare, numit razboi. Daca cuvantul ,,rahat ,, va ofenseaza atunci va recomand sa nu cititi cartea caci in ea se regasesc cateva cuvinte usor,, tabuu,, pentru unii, militaresti pentru altii, trufandale pentru mine.

Autorul este un maestru al descrierilor, actiunea se desfasoara pe frontul din Al Tafar, Provincia Ninive , Irak dar si in America moderna. Actiunea 2005 razboiul -  2006,  America - 2009. Cel  mai crunt este faptul ca soldatul mai mult lupta cu el la intoarcerea din razboi ratand orice integrare in societate, urmarit de cosmaruri si amintiri apoi mai este si inchis de D.I.C, pentru ca e normal sa existe un tap ispasitor, dintre cei mici si neinsemnati.

Tragedia este ca Murph, baiatul de 18 ani nu supravietuieste razboiului, dar nici nu moare asa cum m-as fi asteptat. Iar Bartle se simte responsabil fata de un om pe care il cunostea de mai putin de un an dar de care il lega viata si moartea intr-o conexiune ce doar la rau o pot descoperii oamenii.
E o poveste care m-a lasat cu un gust amar. Nu doar moartea si razboiul te lovesc ci si uniformele apretate ale comandantilor, madaliile stralucitoare, intrebarile tampite ale reporterilor. Cruzimea ambelor tabere ce devin fiare salbatice urandu-se de moarte fara sa se cunoasca, descrierile amanuntite a tot ce a simtit omul acesta, a tot ce a vazut.....mirosit......luptat.

Si pentru ca nu ma puteam dezminti sa nu-l condamn ca singur s-a inrolat in armata si si-a facut-o cu mana lui, imi da peste nas si o scrie chiar si el in carte. Dar oare ce le poti cere unor pusti la varsta aceea?! Mai mult decat atat, ei nu fac parte din americanii pe care ii vedem noi la tv ci sunt oameni cat de cat saraci ( a se intelege - clasa de mijloc in Romania noastra). Murph desi avea doar 18 ani, lucrase deja o perioada in mina, sub pamant, deci era baiat mare . ...
Daca vreti sa va dati cu capul de realitate, cititi cartea. :). Pentru inceput vizualizati pe youtube videoclipul One - Metallica.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

ALFABETUL CU NUME - poezie